Samospráva nie je iba o politikoch, ale aj o občanoch

19.11.2010 Celý región

Bratislava 19. novembra (TASR) - Podľa platnej legislatívy sa na rozvoji obce či mesta môžu podieľať nielen jej volení predstavitelia, teda poslanci zastupiteľstva a starosta, ktorých si budú ľudia vyberať v ...
\"Obyvatelia obce alebo mesta sa zúčastňujú na samospráve napríklad tak, že majú právo voliť orgány samosprávy, majú právo hlasovať v miestnom referende o dôležitých otázkach života a rozvoja obce, \" povedala pre TASR riaditeľka sekcie legislatívy Združenie miest a obcí Slovenska Daniela Franzenová. Poukázala, že majú tiež právo zúčastňovať sa na zhromaždeniach obyvateľov obce a vyjadrovať na nich svoj názor a môžu sa zúčastňovať na zasadnutiach obecného zastupiteľstva. So svojimi podnetmi a sťažnosťami sa môžu obracať na orgány obce.

Ľudia sa tiež môžu podieľať na tvorbe územného plánu, ktorý patrí medzi najdôležitejšie rozvojové dokumenty obcí a miest. Hoci územný plán podlieha schvaľovaniu v zastupiteľstve a vyjadrujú sa k nemu mnohé dotknuté subjekty, prostredníctvom svojich návrhov, námetov a pripomienok k tomuto dokumentu môžu byť architektmi miest a obcí aj obyvatelia.

Na samospráve sa ma právo podieľať ten, kto má na území obce nehnuteľný majetok alebo v nej platí miestnu daň či miestny poplatok, má v obci prechodný pobyt prípadne čestné občianstvo. Obyvatelia s trvalým alebo prechodným pobytom, ale aj napríklad tí, ktorí v konkrétnom meste alebo obci vlastnia nehnuteľnosť sa tak môžu podieľať napríklad na tvorbe miestnych daní.

\"Obyvatelia majú vo vzťahu k svojej obci či mestu aj povinnosti, \" pripomenula Franzenová. Napríklad ochraňovať jej majetok a podieľať sa na nákladoch obce, podieľať sa na ochrane a zveľaďovaní životného prostredia, napomáhať udržiavať poriadok a poskytovať podľa svojich schopností a možností osobnú pomoc pri likvidácii a na odstraňovaní následkov živelnej pohromy alebo havárie.

Komunálne voľby sa konajú v určený deň v čase od 7.00 h do 20.00 h. Ak to miestne potreby vyžadujú, môže obec určiť začiatok volieb na skoršiu hodinu. Nadchádzajúce hlasovanie sa uskutoční v sobotu 27. novembra. Starostov alebo primátorov a tiež poslancov obecných a mestských zastupiteľstiev si budú voliť obyvatelia takmer 3000 miest a obcí. Za poslanca alebo starostu a primátora budú zvolení tí z kandidátov, ktorí získajú najväčší počet hlasov.
 

Vyberte región